Calimanesti CaciulataCalimanesti Caciulata
Forgot password?

Tratament balnear

S.C. Calimanesti-Caciulata S.A. isi desfasoara activitatea in 2 baze de tratament situate in:

– Caciulata – in incinta Complexului Balnear Cozia;

– Calimanesti – in incinta Hotelului Central.

Capacitatea totala a celor doua baze de tratament este de 6500 de proceduri/zi.

Info: Pachetul de servicii medicale de baza in asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatea clinica medicina fizica si de reabilitare.

Info: Proceduri specifice de medicina fizica si de reabilitare acordate in bazele de tratament si decontate pe zi de tratament in asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatea clinica medicina fizica si de reabilitare. Click Aici!

Program de functionare in bazele de tratament:
Luni-Vineri: 07:30-15:30

Gama de afectiuni ce pot fi tratate

gastrite cornice cu hiper si hipoaciditate, ulcer gastric si duodenal fara complicatii, sechele stomac operat, enterocolopatii cornice nespecifice

dischinezii biliare, colecistite nelitiazice, sechele post colecistectomie, hepatite cronice

litiaza si microlitiaza urinara cu sau fara infectii, pielonefrite cronice ascendente, pielocistite, glomerulonefrita cronica stabilizata

diabetul zaharat, hiperuriceunii, hiperlipemii, obezitate

anexite, metroanexite cornice

rinofaringite, sinuzite cornice, afectiuni bromhopulmonare netuberculoase – bronsite cornice, astm bronsic, bronsiectazia, persoane expuse la noxe respiratorii

pareze, nevralgii, nevrite

redori articulare posttraumatice, stari dupa entorse, luxatii, fracturi

Recuperare Postraumatica la Calimanesti Caciulata
Patologia ortopedico-traumatica a sistemului locomotor constituie una din multiplele cauze ale incapacitatii temporare sau definitive de munca, obiectivul principal al terapiei complexe recuperatorii fiind integrarea socio-profesionala a pacientului.
Datorita conditiilor baleno-climatice de care dispune statiunea Calimanesti-Caciulata avem posibilitatea de a trata:
– afectiuni posttraumatice dupa enotrse, luxatii, fracturi, contuzii;
– afectiuni ortopedice postraumatorii: artroplastii de sold, genunchi, umar.
Bazele de tratament dispun de:
– sali de kinetoterapie dotate cu echipamente moderne;
– bazine cu apa termala pentru practicarea hidrokinetoterapiei de recuperare;
– electroterapie (laser, ultrasunet, unde scurte);
– termoterapie (impachetari cu parafina, cataplasme cu namol);
– masaj.
Contraindicatii:
– bolnavi nedeplasabili, fara insotitor;
– bolnavi cu solutii de continuitate ale pielii;
– bolnavi cu suspiciuni de infectii in tesuturile traumatizate.

stari algice articulare, dupa rheumatism articular acut sau dupa infectii de focar

tendinoze, tendomiaze, tendoperiostaze, periartrita scapulochemurala

dermatologice, cardiovasculare, endocrine, nevroza astenica, boli profesionale)

Proceduri de tratament

Este indicata in afectiuni ale tubului digestiv ( gastrita, ulcer, colecistita cronica, hepatita cronica, enterocolopatii, etc)., ale aparatului urinar ( litiaza, microlitiaza renala, infectii urinare, pielonefrite cronice)  afectiuni metabolice ( diabet, guta) si boli profesionale (saturnism).

Crenoterapia este prescrisa de catre medic, in doze digestive sau renale, in functie de afectiunea tratata. Apa minerala se consuma direct de la izvor, buveta.

Se utilizeaza frecvent un singur circuit cuprinzand 2 electrozi prin aplicarea locala pe tegument a polilor, aplicare de tip transversal sau longitudinal, cu electrozi de suprafata egala sau inegala.Dozarea intesitatii se face in functie de toleranta individuala, efectele terapeutice pe care le urmarirm si stadiul de evolutie al afectiunii tratate.

Este o metoda in care cicrcuitul galvanic se realizeaza prin intermediul apei. Se folosesc 2 circuite, unul se inchide la nivelul memebrelor superioare, altul la nivelul membrelor inferioare. Se pot  realize aplicatii patru celulare utiliznad ambele circuite, aplicatii doi-celulare utilizand numai un circuit si aplicatii monocelulare.Avantajul  metodei este dat de asocierea curentului galvanic ( ce determina vasodilatie), si efectele apei la 36-37°, care actioneaza sedativ, miorelaxant.  Intensitatea curentului se dozeaza in functie de pragul de tolerabilitate al pacientului si de efectele urmarite.Bolnavul semnaleaza o uriasa furnicatura la nivelul tegumentelor imersionate.

Este o metoda prin care se introduc in organism diverse substante medicamentoase cu ajutorul curentului electric, care le transporta prin tegument si mucoase.Principiul metodei se bazeaza pe fenomenul de electroliza a diverselor substante farmacologice ionizabile care se plaseaza cu ionul active teraputic sub electrodul de acelasi semn.

Sunt curenti de joasa frecventa derivati din curentul de la retea ( alternativ sinusoidal), care este redresat si modulat obtinandu-se mai multe forme: monofazat, difazat, perioada scurta, perioada lunga, ritm sincopat.Marimea si forma electrozilor se aleg in functie de regiunile tratate, iar locurile de amplasare, modalitatea de pozitionare si polaritatea lor in functie de scopurile urmarite.Intensitatea curentului se regleaza progresiv, ajungandu-se la senzatie de vibratii bine tolerate, nedureroase.

Sunt curenti de medie frecventa. Principul metodei consta in aplicarea a doua circuite de curenti de medie frecventa, decalati sau defazati cu 100 Hz, trenul de frecventa obtinut prin interferenta celor 2 circuite prezentand efecte excitomotorii, vasculotrope, decontracturante, analgezice.Se utilizeaza atat forma manuala ,, fixa” cu frecventa constanta cat si forma de tip ,,spectru” cu baleaj diferit de frecventa de la 0-100 Hz. Se utilizeaza electrozi plati, cate 1 sau 2 perechi, amplasarea lor se face in asa fel incat curentii sa se incruciseze in mijlocul zonei tratate. Intensitatea curentului se dozeaza in functie de toleranta pacientului si de efectul terapeutic urmarit.

Reprezinta campuri electromagnetice generate de curenti de joasa frecventa de 50 Hz, 100 Hz sau 50-100 Hz. Se pot aplica 3 forme distincte de camp magnetic ( forma continua, interrupt ritmic si interupt aritmic).Alegerea metodei de aplicatie ( cu bobine circulare sau locale) , a formelor de camp magnetic se face tinand cont de scopul terapeutic urmarit, afectiunea tratata, terenul constitutional si tipul de reactivitate neurovegetativa.

Utilizeaza curentul electric de inalta frecventa, ce actioneaza asupra unui crista piezoelectric si produce vibratii mecanice.Aceasta energie mecanica se trasmite structurilor biologice de tratat ca o succesuine de comprimari si decomprimari determinand in principal o actiune de tip mechanic si apoi de tip termic.Traductorul se allege in functie de marimea si forma suparfetei corporale tratate. Pentru suparafete mari si plane se alege traductor mare, pentru zone de dimensiuni reduse sau cu profil neregulat se allege traductor mic. Dozarea intensitatii se face tinand cont de zona tratata profunzimea locului tratat, stadiul afectiunii, varsta pacientului. Aplicarea ultrasunetului se face pe tegument prin intermediul unei streucturi grase  ( gel, vasilina) in punct fix pe punctele dureroase uitilizand doze joase sau medii( 1-2 minute) sau dinamic cu o miscare lenta a capului de emisie pe tegument.

Terapie de inalta frecevnta care produce fenomenul de endotermie tisulara( caldura se formeaza in interiorul tesutului organismului), iar energia termica se mentine in profunzime 24-72 ore, deci un efect remanent semnificativ. Segementul pe care dorim sa-l tratam se introduce intre electrozi speciali care se aplica la distanta de tegument, dozarea intensitatii de unde scurte variaza in functie de regiunea tratata, afectiune si stadiu de evolutie al afectiunii.

Procedura de fototerapie care se aplica in spatiu deschis. Asupra organismului la acest tip de procedura actioneaza numai radiatiile infrarosii care sunt trimise sau reflectate de reflectorul lampii solux. In felul acesta se ridica temperatura locala a tegumentului iradiat. Corpul se plaseaza la 40-60 cm de sursa, durata de expunere de la cateva minute la 20 minute functie de zona expusa si de obiectivul propus.

Forma de terapie de tip conservator, utilizand energia mecanica in scop functional, se defineste ca terapie prin miscare. Este o forma terapeutica individualizata care, plecand de la programe de exercitii fizice, statice si dinamice, se poate folosi in programele terapeutice (profilactice, curative si de recuperare). Programele de recuperare medicala, urmaresc refacerea unor funcii diminuate sau cresterea nivelului functional (in sechele posttraumatice, suferinte neurologice de tip central sau periferic, suferinte reumatismale, cardiovasculare sau respiratorii).In cadrul programelor de kinetoterapie se stabilesc diverse tipuri de exercitii  statice sau dinamice sub indrumarea unui kinetoterapeut, utilizand sisteme mecanice/aparatura specifica in sali special amenajate pentru kinetoterapie.

In baza de tratament se practica kinetoterapie de grup, individuala si cu aparatura speciala.

Se bazeaza pe doua fenomene: plutirea corpului si rezistenta opusa de masa lichidiana pe anumite directii de miscare, la care se adauga efectul termic al apei (36-37°C) care relaxeaza tesuturile si proprietatile biochimice ale sulfului din apa (efect vasodilatator periferic).Exercitiile fizice executate in cadrul acestei metode au la baza aceleasi tehnici ca si cele executate in aer, tinand seama insa de principiile si avantajele oferite de mediul acvatic.

Exercitiile se fac sub indrumarea kinetoterapeutului care trebuie sa cunoasca bolnavii, comportamentul lor si limitele de solicitare, sa-i incurajeze si sa-i stimuleze.

Procedura majora de hidroterapie care se face in prima parte a zilei, pana la pranz si care are la baza efectul termic al apei (36-37°C) ce actioneaza miorelaxant si proprietatile biochimice ale sulfului din apa. (vasodilatatie periferica cu scaderea tensiunii arteriale, metabolic cu scaderea glicemiei si colesterolului si nutritional  pentru cartilagiul articular).

Este prevazuta cu un dipozitiv special care realizeaza  bule fine de  CO2 in cada cu apa la 33-35 °C, umpluta de jumatate, de treisferturi sau completa.

Efectul se bazeaza pe actiunea predominanta a CO2 care realizeaza un masaj fin al tegumentului cu efect vasodilatator si sedativ asupra sistemului nervos.Sunt indicate pentru afectiuni cardiovasculare, arteriopatii obliterante periferice, nevroze.Este o procedura majora care se efectueaza in prima parte a zilei, pana la pranz.

Consta in aplicarea unui jet de apa cu presiune mare (1-8 atmosfere) la o temperatura identical  sau cu 1-3 °C mai mare decat temperatura apei din cada.Aplicarea se face asupra pacientului aflat intr-o cada mare umpluta cu apa la 37-38°C dupa o tehnica speciala. Actiunea se bazeaza pe factorul termic, dar mai ales pe cel mecanic. Este indicat in deficite motorii, atrofii musculare, afectiuni posttraumatice, constipatii.

Proceduri care constau proiectarea fara presiune a unor coloane de apa asupra diverselor regiuni ale corpului. In functie de temperatura sunt reci (18-22 °C) si alternante (38-42° C cu 18-22°C) , incepandu-se intotdeauna cu aplicarea calda alternanta repetandu-se de trei ori.Pot fi superioare sau inferioare.

Sunt indicate in tuluburari ale circulatiei periferice, stari depresive, surmenaj.

Este cea mai valoroasa procedura de termoterapie locala atat superficiala cat si profunda prin particularitatile termofizice deosebite ale parafinei.Parafina topita se toarna intr-o tava de tabla cu diametrul de 60/25 cm si inaltime de 5 cm, intr-un strat de 1,5 cm. Stratul superficial fiind solidificat, se desprinde parafina de pe pereti cu un cutit si se aplica pe regiunea de tratat in grosime de 5 cm, la o temperatura de 42-48°C.

Dupa racirea parafinei caldura bine inmagazinata va fi cedata lent organismului in timp de 15-20 minute. Efectul termic va fi constant, uniform si prelungit timp de 2-3 ore.

Indicatii : afectiuni reumatismale, sechele posttraumatice,anexite cornice.

Tehnica prin care se introduc pe cale inhalatorie in diferite portiuni ale aparatului respirator substante medicamentoase sau ape minerale sulfuroase, pulverizate cu ajutorul aparatelor de aerosoli ultrasunet.

Modul de actiune al aerosolilor este specific substantei utilizate.Ei pot sa aiba actiune bronhodilatatoare, antibacteriana, antiinflamatoare, desensibilizanta.

Indicatii:  afecituni respiratorii si ORL.

Procedura prin care bolnavul introduce pe cale respiratorie, apa minerala sulfuroasa pulverizata sub forma de ceata cu ajutorul unui compresor,  intr-o camera special amenajata ( etanseizata).

Indicatii :  afectiuni respiratorii si ORL.